Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Leerlingen 3e graad basisonderwijs volgen EUropa Xpert workshops over duurzame energie op Kamp C

KampC

Van 20 tot 23 maart organiseert Europa Direct provincie Antwerpen de interactieve workshop EUropa Xpert in Kamp C. Leerlingen van de 3e graad van het basisonderwijs volgen in het ene dagdeel deze workshop en in het andere dagdeel ontdekken ze alles over duurzame energie.

Aan het eind van de dag hebben de leerlingen heel wat bijgeleerd over energiebesparing en keren ze als EU-experten terug naar school.

De deelnemende scholen komen uit Herselt, Herentals en Retie. 

EUropa Xpert in Kamp C combineert de Europese Unie en energie. Hoe is de Europese Unie ontstaan? Wat is de Europese Commissie? Hoeveel lidstaten zijn er? En hoe komt eigenlijk een Europese wet tot stand? Tijdens EUropa Xpert krijgen de leerlingen antwoord op al deze vragen. Zo komen ze eerst meer te weten over het ontstaan van de Europese Unie, de werking van de Europese ministerraad en het Europees Parlement.

Door middel van een rollenspel mogen de leerlingen naderhand dan ook zelf als ministers een wet stemmen over een verplichting om windmolens te plaatsen in ieder dorp van de EU. Als afsluiter volgt er een quiz.

“De EU focust met een ambitieuze Green Deal terecht op milieu en klimaat. Duurzaam bouwen en wonen is een belangrijke instrument in de strijd tegen de klimaatverandering. De opwarming van onze aarde is een thema dat onder de leerlingen duidelijk leeft. Kamp C, het provinciaal centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, is de ideale plaats om meer te leren over duurzame en hernieuwbare energie én over de Europese Unie. Veel initiatieven op Kamp C worden gerealiseerd met steun van Europa,” zegt gedeputeerde voor Europese Samenwerking Kathleen Helsen.

Duurzame energiebronnen

Op Kamp C kan je allerhande voorbeelden terugvinden van duurzame en hernieuwbare energiebronnen in verschillende duurzame gebouwen. Tijdens een wandeling over het domein leren de leerlingen een heleboel van die klimaatvriendelijke ingrepen kennen. In een aansluitende workshop komen ze ook te weten hoe ze thuis en op school zuiniger met energie kunnen omspringen en hoe ze de energie van de zon optimaal kunnen laten renderen.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer:
20 tot 23 maart  -  09:30 tot 14:30 uur

Deelnemende scholen:

  • 20/3: Gemeentelijke Basisschool Retie & GO! basisschool De Letterboom, Herselt
  • 21/3: VBS De Bolster, Ramsel & Gemeentelijke Basisschool Retie
  • 23/3: Gemeentelijke Basisschool Retie
  • 24/3: VBS KOSH Wijngaard, Herentals

Waar:
Kamp C, Britselaan 20, 2260 Westerlo

Over Europa Direct

Europa Direct provincie Antwerpen is een informatiecentrum over de EU, opgericht door de provincie Antwerpen in samenwerking met de Europese Commissie en FOD Buitenlandse Zaken. Een belangrijke pijler van deze dienst is het aanbod voor scholen met workshops, vormingen en lesmaterialen. In de EU zijn er 400 Europa Direct informatiecentra. Ze beantwoorden vragen en organiseren acties om het Europese bewustzijn aan te wakkeren en burgers te betrekken bij de toekomst van de EU.

Over Kamp C

Kamp C is een APB, oftewel een autonoom provinciebedrijf van de provincie Antwerpen. Kamp C wil de transitie naar een duurzame samenleving versnellen door te focussen op twee principes: duurzaamheid en innovatie. Beide met de focus op de bebouwde omgeving en transitie als driver. Ook jongeren willen we via verschillende wegen laten kennismaken met duurzaam bouwen en de vernieuwingen in de bouwsector. Daarom is de samenwerking met Europa Direct een ideale manier om jongeren al vroeg te laten kennismaken met duurzaam bouwen en de innovaties in de bouwsector.  Foto provincie.

Over EUropa Xpert in Kamp C

www.provincieantwerpen.be/aanbod/dese/dienst-europa/europa-in-de-klas/europa-xpert/kampc.html

KampC

Deel dit artikel